سوالات متداول

در این صفحه به صورت خلاصه سوالات متداول در زمینه پرینت سه بعدی، پرینت سه بعدی فلزات و … را بررسی می کنیم.

همانند پرینت و یا چاپ معمولی که یک طرح دو بعدی دیجیتال را چاپ می کند، پرینت سه بعدی هم فناوری ای است که قطعات سه بعدی را از یک طرح دیجیتال سه بعدی می سازد. پرینتر های سه بعدی از فناوری ساخت افزایشی برای ساخت قطعات استفاده می کنند. در این فناوری لایه های دو بعدی بر روی یک دیگه به صورت متوالی ساخته می شوند و قطعه نهایی تولید می شود.

برای آشنایی بیشتر با چاپ سه بعدی می توانید به راهنمای جامع چاپ سه بعدی جاویسا مراجعه کنید.

ساخت افزایشی (Additive Manufacturing) عنوان علمی فناوری های چاپ سه بعدی است. همانگونه که یک قطعه را می توان به لایه های نازک تقسیم کرد، شبیه ورقه ورقه کردن سیب زمینی، پس می توان با روی هم ساختن لایه های متوالی، به یک قطعه سه بعدی رسید. 

پرینتر های سه بعدی با همین ایده، هر کدام با روش های مختلف، لایه های نازک را بر اساس یک الگوی کامپیوتری روی یک دیگر می سازند تا در نهایت قطعه سه بعدی ایجاد شود.

برای آشنایی کامل با فناوری ساخت افزایشی می توانید مقاله “ساخت افزایشی چیست؟ پرینتر های سه بعدی چه هستند؟” را مطالعه کنید.

از مهمترین مزایای پرینتر های سه بعدی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تولید قطعات سفارشی
  • تولید در تیراژ کم
  • ساخت قطعاتی که امکان ساخت آن ها به روش های دیگر امکان پذیر نیست.
  • نمونه سازی اولیه

 

 

از مهمترین معایب پرینت سه بعدی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نامناسب بودن برای تولید انبوه
  • هزینه بالای برخی از پرینتر های سه بعدی

پرینتر های سه بعدی امروزه کاربردهای بسیار متنوعی پیدا کرده اند. در ادامه برخی از معروف ترین کاربردهای پرینت سه بعدی را معرفی خواهیم کرد:

  • ساخت ایمپلنت های پزشکی
  • ساخت قطعات پیچیده برای مجموعه های صنعتی
  • تولید نمونه های اولیه
  • تزئینات و دکوراسیون
  • وسایل خلاقانه 
  • و …

برای آشنایی با کاربرد های جالب پرینتر های سه بعدی مقاله “هشت کاربرد پرینتر های سه بعدی” را مطالعه کنید.

پرینتر های سه بعدی انواع مختلفی دارند که برخی از آن ها بسیار ارزان قیمت و برخی از آن ها قیمت بسیار بالایی دارند.

به صورت کلی پرینتر های سه بعدی پلیمری ارزان ترین پرینتر ها هستند و امروز به راحتی می توانید با کمتر از حتی 15 میلیون تومان یک پرینتر پلیمری خریداری کنید.

پرینتر های فلزی و سرامیک نیز جز گران قیمت ترین پرینتر های سه بعدی است که قیمت آن ها بر حسب ویژگی های آن ها متفاوت است. به صورت میانگین 500 هزار دلار قیمت این پرینتر ها می باشد.

هزینه ساخت قطعات با پرینتر های سه بعدی نیز به نوع پرینتر و نوع ماده اولیه بستگی دارد. پرینتر های پلیمری هزینه بسیار کمتری دارند اما پرینت فلزات هزینه بالاتری دارد.

پرینت سه بعدی فلز مکانیزم های مختلفی می تواند داشته باشد. در اکثر این فرایند ها یک منبع انرژی که می تواند لیزر یا پرتو الکترونی باشد، ماده اولیه را که به شکل پودر یا مفتول می باشد را در مناطقی که بر اساس الگوی کامپیوتری مشخص می شود ذوب می کند. پس از ذوب شدن و منجمد شدن دوباره، قطعه لایه به لایه ساخته می شود.

یکی از مهمترین مکانیزم ها برای چاپ سه بعدی فلزات روش ذوب گزینشی با لیزر (Selective Laser Melting) است. در این روش پرتو لیزر، بر اساس نقشه کامپیوتری بر روی بستری از پودر می تابد و بخش هایی از پودر را ذوب می کند. پس از منجمد شدن که در کسری از ثانیه رخ می دهد، یک لایه از قطعه ساخته می شود، با تکرار این فرایند در لایه های مختلف، قطعه نهایی ساخته می شود.

پرینتر های سه بعدی فلز انواع مختلفی دارند.

یکی از معروف ترین آن ها روش ذوب گزینشی با لیزر (SLM) است. همچنین روشی مشابه با این روش وجود دارد که به جای ذوب پودر فلز، فرایند زینترینگ یا تفجوشی را انجام می دهد که به آن ها پرینتر های SLS گفته می شود.

دسته دیگری از پرینتر های سه بعدی به جای تاباندن پرتو بر بستر پودر، پودر یا مفتول را از یک نازل که بر یک بازوی محرک متصل است به بیرون تزریق می کنند و همزمان با تاباندن پرتو لیزر فرایند ذوب و انحماد رخ می دهد که می تواند لایه های مخلف را شکل دهد.مکانیزم های بسیار مختلفی برای پرینتر های سه بعدی فلز وجود دارد که می توانید برای آشنایی با آن ها از طریق بخش مرکز آموزش جاویسا با آن ها آشنا شوید.

کاربرد پرینت سه بعدی فلز در صنایع بسیاری دیده می شود، صنایع پیشرفته نظیر صنایع هوافضا، پزشکی، انرژی، نفت و گاز، خودرو و … از اصلی ترین صنایعی هستند که از این فناوری استفاده می کنند.

از مهمترین مزایای پرینت سه بعدی فلزات می توان به ساخت قطعات بسیار پیچیده که تولید آن ها با روش های دیگر امکان پذیر نیست اشاره کرد. همچنین می توان قطعاتی با خواص تقویت شده در این روش تولید کرد. تولید کامپوزیت های زمینه فلزی نیز از توانمندی های این فناوری است.

از مهمترین معایب پرینتر های سه بعدی می توان به قیمت بالای آن ها و قیمت مواد اولیه آن ها اشاره کرد.

قیمت پرینتر سه بعدی فلزی بر حسب نوع مکانیزم و همچنین توان و ابعاد ساخت و … که به شما ارائه می دهد متفاوت است. به صورت میانگین 500 هزار دلار تا یک میلیون دلار می تواند قیمت این پرینتر ها باشد.

بسیاری از فلزات را می توان توسط پرینتر های سه بعدی چاپ کرد. اما موضوع بسیار مهمی که وجود دارد این است که باید پارامتر های بهینه برای آن فلزات بدست آید و بر اساس آن ها به ساخت قطعات پرداخت تا قطعات با کیفیتی بدست اورد.